Home

Vadszőlő házfalon

Tíz méternél magasabbra is felkúszhat, és a legsimább házfalon is képes megtapadni. A nemzetség tagjainak levelek nem egyszerű, mint a Vitis fajoké. A vadszőlő levele tenyeresen összetett, a lándzsás vagy tojásdad, fűrészes szélű levélkék száma 5-7 A vadszőlő azonban nagyobb odafigyelést igényel. Hetek alatt métereket nőhet, főleg felfelé szeret terjeszkedni. Könnyen kapaszkodik házfalon is, így ha az a tervünk, hogy zöld falú mediterrán otthont varázsolunk házunkból, akkor ezt a növényt nagyon fogjuk kedvelni Előfordulhat, hogy a borostyán hajtáseredetű tápgyökerével behatol a fal repedésein, elszívja a vizet, azokban növekszik, és statikailag meggyengíti az épületet. Hasonló a vadszőlő is: ha a tágulási hézagokba, repedésekbe belenő a szára, s hagyjuk rossz helyen megvastagodni, akkor kárt tehet Címkék: dísznövény kertészet borostyán kerttervezés lilaakác vadszőlő trombitafolyondár zöldfal házfal futónövény ültetési távolság birtokvédelmi eljárás Campsis radicans Wisteria sinesis tapadókorongos vadszőlő Parthenocissus tricuspidata Veitchii Hedera helix növényfuttatás futónövény a házfalon futónövény. A házfalak befuttatására egyébiránt nálunk leginkább a borostyán és a vadszőlő használatos. Igénytelenek, egy-egy tő elültetésével biztosítható egy 8-10 négyzetméteres felület tökéletes borítása. ha nincs a házfalon vizesedés, akkor érdemesebb a járda felületébe telepíteni..

VADSZŐLŐ :: Tisza-tó élővilág

Borostyán és vadszőlő Kertápoló

  1. Mivel egy befuttatott házfalon jelentős a levélmennyiség, az árnyékolóként is működik, csökkentve a hőingadozást, és nyáron hűtve a házat. Párologtatásával kellemes mikroklímát teremt a növény, és a port is szűri. Másik gyakori házfalakon alkalmazott növény a tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia.
  2. Vadszőlő. A borostyánhoz hasonlóan imádják vagy gyűlölik. Alapvetően két fajtája van, a kacsos, amelynek szüksége van valamilyen támrendszerre, amelyen felfuthat (pl. hálós kerítés) és a tapadókorongos, amely az egyenes házfalon is tud kapaszkodni
  3. Mivel egy befuttatott házfalon jelentős a levélmennyiség, az árnyékolóként is működik, csökkentve a hőingadozást, és nyáron hűtve a házat. Párologtatásával kellemes mikroklímát teremt, és a port is szűri. Azok az állatok pedig, melyeknek otthont ad egy nagy vadszőlő, vagy lilaakác, sokkal jobban érzik magukat ott.
  4. Csak a verebek tűntek el. A házfalon korábban sűrű vadszőlő futott, azt imádták. Százával ültek benne, és ették. Most málnát tettünk a fal tövébe. Fotó: Kiss Gergely • Gyerekbirodalomról árulkodnak a játékok: homokozó, hinta, fából épült színes meseházikó
  5. A tapadó vadszőlő, kacsos vadszőlő vagy ötlevélkéjű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) kb. 10 méteres magasságig felkúszó, Észak-Amerikában őshonos lombhullató kúszónövény, mely főként levélzetével és termésével lehet kertünk dísze Tapadókorongos vadszőlő a házfalon - Megyeri Szabolcs online Kertészet.
  6. A vadszőlő nagyon gyorsan nő, 2-3 év alatt befut egy 4-5 méteres falat(, ha jól érzi magát). Szerintem félméterenként bőven elég ültetni, 1 db növény is képes befutni egy egész házat, de ha többet ültetsz, gyorsabb eredményre számíthatsz. Arra figyelj, melyik fajt választod

A vadszőlő klasszikus tapadókorongokkal közlekedik a házfalakon és talán egy fokkal jobb, mint a borostyán, mégis az eltávolítása nehézkes és többé-kevésbé a vakolat bánja. Szerencsére a tapadókorongoknak köszönhetően csak felületi sérülést okoz, mégis igen kellemetlen tud lenni. Vadszőlő (Fotó: Wikipedia A házfalon megjelenő növényzet előnyei közé sorolható, hogy lombja szélmentes időben védi a homlokzatot a csapadéktól, lombos állapotban az UV-sugárzástól, ezáltal hozzájárul a vakolat élettartamának növeléséhez, továbbá az évszakok változását követve változik árnyékoló hatása (kivéve örökzöldek) Bújj, tapadj, akár vadszőlő a házfalon, ne bánd, ne szégyelld s hidd a ragyogásod, a boldogság úgy igaz, ha vállalod. Egyszer felszínre kerül, ami elásott, leljük meg, ránk fér az öröm olyan nagyon, szereped az élet, s azt egyszer játszod Az élő növényi falnak ugyanúgy van helye a teraszon és a kertben is, mint a házfalon. Hazánkban a legrégebbi, ismert futónövények, amelyek lombját távolabbról nézve zárt zöldfalnak látjuk, a vadszőlő és a borostyán. Maga a tartószerkezet lehet apácarács,.

Elég egy kis őszi séta ahhoz, hogy számtalan magát kínálgató bogyóval, terméssel találkozzunk: a kerítésre borostyánt futattak, messzebb egy házfalon vadszőlő kéklik, nem messze madárberkenye-fasor áll, a járda mentén fagyal- és hóbogyóbokor guggol Nyáron vadszőlő indának álcázott. szerelmed kapaszkodott a házfalon, selyem-zöld borította csended. várta, hogy szemem mutasson. szentjános-fényt az éjszakának; Rozsdálló őszi levélről. játszi lézerek futottak eléd. úgy öleltek át mint gyermek . a leges-legkedvesebb lényt, kinek érkezése is ünnep Ebben a felemás őszben a védettebb helyen, vagyis a házfalon lévő tapadókorongos vadszőlő alig akarta felvenni őszi ruháját, csodás pirosas színét, a lilabogyó is sokáig megtartotta sárguló leveleit, mesés kontrasztot alkotva a kapaszkodó vadszőlő már hullásnak indult, de még pirosló leveleivel Amália göndör vörös haja, mint ősszel a dércsípte vadszőlő a házfalon, kócosan omlott széjjel, hullott a gordonka nyakára, feszes húrjaira; bokáig érő olajbogyó zöld bársonyruhájában, hattyúnyaka köré tekert színes sáljával egy preraffaelita madonnára emlékeztetett, miközben egzaltáltan muzsikált a tágas.

A feketerigók is hálásan énekelnek esténként a háztetőn, szorgalmasan kukáznak a komposztban, és valahol már titokban készül a fészek, a bokrok védelmében vagy a házfalon, a vadszőlő szövevényében, esetleg az ablakpárkányon. A fű között van már madársaláta, az árnyékban bújik a medvehagyma, a csalán, a. Vadvirágok nőttek a cseresznye- és körtefa alatt, így aztán én tulajdonképpen a budai hegyvidék természetes környezetében gyerekeskedtem. Már egészen kicsi gyerekként is meghatározó élményeim vannak arról, milyen is a fatörzs, a falevél, a házfalon fölfutó vadszőlő

Be ne bogyózzon! - Cívishír

Futónövények a házfalon: előny vagy hátrány? Sokszínű vidé

Növények a házfalon - Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos

Kertmanufaktúra: Növények a házfalon